Nová vodíková banka EÚ

V septembri 2022 prezidentka Európskej komisie Von der Leyenová oznámila návrh na zriadenie globálneho európskeho vodíkového zariadenia v podobe novej Európskej vodíkovej banky. Cieľom tejto iniciatívy bude podporovať investície a rozvoj trhu s vodíkom vo fáze jeho rozširovania. Európska vodíková banka spustí na jeseň 2023 aukciu na podporu výroby vodíka z obnoviteľných zdrojov pre európskych výrobcov vodíka.

Európksa komisia predstavila niekoľko združených stratégií na podporu udržateľného energetického prechodu.

Medzi ne patrí vodíková stratégia, ktorej cieľmi sú:

  1. vytvoriť investíčnu agendu,
  2. zvýšiť dopyt a rozšíriť výrobu vodíka,
  3. vytvoriť podporný rámec a
  4. zapojiť európsku a medzinárodnú úroveň.

Súčasťou agendy je vytvorenie novej vodíkovej banky, ktorá pomôže zaručiť nákup vodíka, najmä využitím zdrojov z Inovačného fondu. Bude možné investovať 3 miliardy EUR na pomoc pri budovaní budúceho trhu s vodíkom čo bude poháňať vodíkové hospodárstvo budúcnosti. Uvoľnené 3 miliardy na vodíkovú banku umožnia využiť rýchlo sa rozvíjajúce vodíkové hospodárstvo, pomôcť Európe vytvoriť budúci trh s vodíkom v Európe, znížiť spoľahlivosť kontinentu na fosílne palivá a udržateľným spôsobom podporiť cestu k uhlíkovej neutralite.

Cieľom vodíkovej agendy je posunúť európske vodíkové hospodárstvo do väčšieho rozsahu. Vďaka projektu REPowerEU bol zdvojnásobnený cieľ do roku 2030, a to každoročne výrobiť desať miliónov ton vodíka z obnoviteľných zdrojov v EÚ. Vodíkovej banke sa budú európske inštitúcie a poradné orgány v priebehu roka 2023 venovať. Výbor regiónov sa v tejto otázke sústredí najmä na možnosti aké vodíková banka ponúka miestnej a regionálnej úrovni.

Príspevok vypracovala Lenka Volková, stážistka na Zastúpení KSK pri EÚ. 

Publikované dňa 22. február 2023

Prečítajte si tiež

24.5.2021 Zahraničná stáž v Bruseli

Zastúpenie Košického samosprávneho kraja (KSK...

28.9.2020 KSK na Európskom týždni regiónov a miest 2020

Košický samosprávny kraj sa druhý rok po sebe...