Výhľad na rok 2023: Nový pracovný program Európskej komisie

Európska komisia prijala 18. októbra 2022 svoj pracovný program na rok 2023, v ktorom stanovila ďalšie kroky v transformácii berúc do úvahy ruskú agresiu proti Ukrajine, rastúce ceny energií a reťazové vplyvy na hospodárstvo. Z toho dôvodu pracovný program zdôrazňuje pokračovanie balíkov CARE (Kohézne opatrenia na podporu utečencov v Európe) a FAST-CARE, ktoré uľahčili a budú naďalej uľahčovať regionálnu mobilizáciu kohéznych fondov. Program FAST-CARE vstúpil do platnosti 26. októbra 2022 a predstavuje dodatočné €3,5 miliardy prostredníctvom kohézneho financovania a zjednodušené a flexibilné využívanie kohéznych fondov. Taktiež je v rámci novej schémy umožnené priamejšie prepojenie kohéznych fondov s lokálnymi projektami.

V popredí naďalej zostáva plán REPowerEU, ktorého cieľom je zabezpečiť finančne dostupné a sebestačné zdroje energie pre Európsku úniu. Komisia v rámci programu stanovila núdzové intervenčné opatrenia na trhu s energiou s cieľom riešiť nedávne prudké zvýšenia cien a znížiť účty za energiu pre Európanov a európske podniky. Preto bude plán dodatočne finančne podporený na základe posúdenia potrieb s prihliadnutím na kapacitu na absorpciu investícií. Uvedené plány vychádzajú zo zastrešujúcej stratégie NextGenerationEU, ktorej cieľom je obnoviť a posilniť Európsku úniu po pandémii Covid-19 a krízach, ktorým aktuálne čelíme. Na základe spomenutých plánov Európska komisia vytvorila šesť hlavných bodov (opísané nižšie), ktorým sa bude venovať v roku 2023.

1.Európska zelená dohoda

K hlavným bodom na rok 2023 patrí komplexná reforma trhu EÚ s elektrinou súvisiaca so zámerom dekarbonizácie vrátane oddelenia efektu premietnutia cien plynu do cien elektriny. V rámci diverzifikácie zdrojov energie EK vytvorí novú Európsku vodíkovú banku s cieľom investovať 3 miliardy EUR v záujme naštartovania trhu s vodíkom v EÚ. Snaha vodíkovej banky sa sústredí aj na zosúladenie ponuky s dopytom. S cieľom zachovať udržateľnosť v popredí, EK navrhuje plošný a komplexný rámec pre udržateľné potravinové systémy v EÚ zahrňujúc aj ekologizáciu nákladnej dopravy so zámerom znížiť emisie a znečistenie.

2.Európa pripravená na digitálny vek

V rámci prepojenia mobility s digitalizáciou EK navrhne spoločný európsky dátový priestor pre mobilitu s cieľom uľahčiť združovanie a zdieľanie údajov kontrolovaným a bezpečným spôsobom. Ďalšie návrhy sa týkajú predstavenia nových a doplnenia už prijatých predpisov. Medzi nich patrí balík týkajúci sa udeľovania patentových licencií, aby sa v nich optimálne odrážali záujmy majiteľov patentov aj ich používateľov. V rámci digitálnych inovácií sa EK sústredí aj na priaznivé podnikateľské prostredie a pracovnú silu s náležitými zručnosťami. Cieľom iniciatívy je podporiť konkurencieschopnosť európskych spoločností (predovšetkým MSP).

3.Hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí

Primárnym cieľom hospodárskych návrhov je zjednodušenie každodenných procesov. EK preto predloží návrh na prehĺbenie a posilnenie administratívnej spolupráce, ktorým sa umožní synergia medzi nástrojmi EÚ navrhnutými na posilnenie kapacít najmä na miestnej a regionálnej úrovni. Taktiež sa upraví proces preverovania priamych zahraničných investícií (PZI), aby lepšie reflektovalo aktuálne podmienky a faktory trhov. Ďalším cieľom je nepretržité posilnenie európskeho modelu sociálneho trhového hospodárstva. Do tejto iniciatívy spadá návrh na vykonávanie akčného plánu na realizáciu Európskeho piliera sociálnych práv a vypracovanie rámcových podmienok sociálneho hospodárstva.

4.Posilnenie postavenia Európy vo svete

Vzhľadom na prebiehajúci konflikt na Ukrajine je potreba bezpečnosti v rámci EÚ ešte aktuálnejšia. Podstatným faktorom v neutíchajúcej podpore Ukrajine je aj zámer aktualizovať súbor sankčných nástrojov, a to pridaním korupcie. Ako najväčší poskytovateľ humanitnej pomoci, Európska únia bude naďalej reagovať na globálne následky vojny, najmä v kontexte potravinovej a energetickej krízy. Komisia plánuje prijať vesmírnu stratégiu EÚ pre bezpečnosť a obranustratégiu pre námornú bezpečnosť. Podstatným je aj posilnenie spolupráce s Južnou Amerikou a Karibskou oblasťou, ale aj s kandidátskymi krajinami západného Balkánu, Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom. 

5.Podpora európskeho spôsobu života

Počas Európskeho roku zručností bude pokračovať podpora zvyšovania kompetencií mladých. Komisia navrhne aktualizovať súčasný rámec EÚ pre mobilitu pri štúdiu a inú odbornú prípravu mladých v inej krajine EÚ, aby bol umožnený dostupnejší pohyb medzi vzdelávacími systémami. V záujme odolného a bezpečného schengenského priestoru cestovania bez hraníc budú navrhnuté zákony o digitalizácii cestovných dokladov EÚ a uľahčení cestovania. Komisia sa tiež zameria na oblasť zdravia, ako napríklad pokračovaním v ambicióznom pláne proti rakovine – odporúčania o očkovaní či odporúčania o prostredí bez dymu. Dôležitou súčasťou je aj vytvorenie európskeho priestoru pre zdravotné údaje. Táto iniciatíva posilní kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov.

6.Nový impulz pre európsku demokraciu

V roku 2023 bude predložený balík na obranu demokracie s cieľom podporiť spravodlivé a slobodné voľby, zvýšiť úsilie v boji proti dezinformáciám a podporiť slobodu a pluralitu médií. Aj v rámci tohto kroku budú navrhnuté opatrenia v rámci legislatívneho rámca na boj proti korupcii. Úsilie bude smerované aj na boj proti násiliu na ženách a v domácnostiach, na väčšiu transparentnosť odmeňovania práce a na odstraňovanie nedostatkov v právnej ochrane pred diskrimináciou na základe rasového pôvodu. Komisia taktiež navrhne zmeny pravidiel upravujúce spoluprácu medzi orgánmi na ochranu spotrebiteľa s cieľom podporiť účinnejšie vyšetrovanie porušení spotrebiteľského práva.

Pracovný program Komisie na rok 2023 je výsledkom spolupráce s Európskym parlamentom, členskými štátmi a poradnými orgánmi EÚ. Komisia začne rokovania s Parlamentom a Radou s cieľom vytvoriť zoznam spoločných legislatívnych priorít. Zároveň bude naďalej podporovať členské štáty a spolupracovať s nimi na zabezpečení vykonávania nových a existujúcich politík a právnych predpisov EÚ. Členovia komisie veria, že tento plán sa venuje nie len riešeniu naliehavých výziev, ako je energetická kríza a strategická autonómia v oblasti kritických surovín, ale tiež dlhodobým cieľom v oblasti generačných problémov.

V Bruseli dňa 14.11.2022.

Článok vytvorili Mgr. Michal Roháč; Ľubomír Girašek a Lenka Volková - stážisti na Zastúpení KSK pri EÚ.

Publikované dňa 24. november 2022

Prečítajte si tiež