KSK na Európskom týždni regiónov a miest 2020

Košický samosprávny kraj sa druhý rok po sebe zapojí do Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli. Podujatie, ktoré je najväčším verejným podujatím pre samosprávy v Európe, sa tento rok pre obmedzenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu bude konať inak, než obvykle. Väčšina sprievodných workshopov a prezentácií bude prebiehať online.

Košický samosprávny kraj bude zastupovať predseda, Rastislav Trnka. 20. októbra vystúpi na workshope „Mestá a regióny smerom k plneniu Európskeho zeleného dohovoru“. Spolu s partnermi z Portugalska, Rumunska, Grécka a Českej republiky predstaví víziu Košického samosprávneho kraja súvisiacu so zelenou obnovou a energetickou transformáciou a priblíži regionálnu stratégiu pre využitie vodíkových technológií v Kraji. „Za posledné tri roky sme realizovali viacero krokov ako znížiť riziká spojené s klimatickými zmenami. V spolupráci s akademickými a výskumnými partnermi z Technickej univerzity v Košiciach a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ako aj Spoločným výskumným centrom Európskej komisie (JRC) a Národnou vodíkovou asociáciou SR sme na jar 2020 zverejnili „Vodíkovú štúdiu pre Košický kraj“. Zverejnili sme ju práve v čase, keď v dôsledku koronakrízy sú investície do čistej energie ešte naliehavejšie v rámci pokrízového hospodárskeho oživenia Európy. Aj tieto kroky Košického samosprávneho kraja budeme prezentovať v rámci tohtoročného Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Štúdiu zameranú na preskúmanie potenciálu využitia vodíkových technológií v Košickom kraji realizovala župa z dôvodu, že národná vodíková stratégia zatiaľ absentuje. Využívanie vodíka je pritom jednou z iniciatív Slovenska pridať sa k aktuálnemu trendu propagácie vodíkových technológií ako alternatívnych zdrojov energie v rámci energetickej transformácie EÚ. „V našej štúdii analyzujeme potenciálne oblasti pre implementáciu vodíkových technológií ako alternatívneho zdroja energie, a to v oblastiach ako výroba, doprava, skladovanie, výskum a vývoj aj vzdelávanie. Uvedomujeme si, že jediným spôsobom, ako dosiahnuť prínos pre širokú verejnosť, je konať spolu s rôznymi zainteresovanými stranami, ako sú priemyselné odvetvia, investori, univerzity, výskumné inštitúcie či tvorcovia politík. Veríme, že partnerov v tejto oblasti nájdeme aj vďaka Európskemu týždňu regiónov a miest,“ dodal Trnka.

Európsky týždeň regiónov a miest sa bude konať od 5. do 22. októbra. V tomto roku sa zameria na tri prioritné oblasti: Zelená Európa, Kohézia a Spolupráca a Upevnenie postavenia občanov v EÚ.

Registrácia na Európsky týždeň regiónov a miest dostupná tu

Publikované dňa 28. september 2020

Prečítajte si tiež

28.9.2020 KSK na Európskom týždni regiónov a miest 2020

Košický samosprávny kraj sa druhý rok po sebe...