Mária Virčíková, inovátorka a businesswoman z Košíc, v Bruseli!

7. až 8. decembra 2022 sa v Bruseli konalo každoročné podujatie European Innovation Council Summit, kde boli tento rok ocenené inovátorky a podnikateľky pracujúce na zlepšovaní spoločnosti pomocou vedy. Medzi finalistky Women Innovators Award patrila aj naša Mária Virčíková, expertka na umelú inteligenciu a spoluzakladateľka spoločnosti Matsuko.   

Cieľom European Innovation Council je podporiť inovačné projekty či už vo formách start-ups, scale-ups, accelerators, unicorns apod. Podpora spočíva v zdieľaní informácií, sprostredkovania finančných prostriedkov a fondov a ocenenia skutočne výnimočných ľudí, ktorí sa podieľajú na inovovaní Európskej únie.

Tento rok bol venovaný oceneniu žien a tímov v kategóriách Women Innovators, iCapital Prizes Innovation Procurement Awards. Cena Women Innovators je udelená ženám, ktorých pôsobenie vo sfére vedy a podnikania je merateľné tromi indikátormi. Inovácia musí byť prelomová, to znamená, že spoločnosť založená finalistkou ponúka európskemu trhu inovatívny produkt alebo službu. Taktiež je dôležité odmerať kladný a prospešný dopad, ktorý inovácia má na cielený problém spoločnosti alebo cieľovú skupinu obyvateľstva. V neposlednom rade je dôležité zhodnotiť úroveň inšpirácie a líderstva finalistky – v praxi je to merané rozsahom role, ktorú finalistka v spoločnosti zastáva a mierou, do akej sa finalistka považuje za vzor pre iné ženy a dievčatá.

Napriek tomu, že Mária cenu nevyhrala, môžeme s hrdosťou, istotou a radosťou povedať, že všetky kritériá nad mieru spĺňa a je veľkou inšpiráciou. Po pôsobení v akadémií zaoberajúc sa témou umelej inteligencie a robotiky sa Mária rozhodla spolu-založiť spoločnosť Matsuko, ktorá sa venuje holografickej komunikácii. Mária opísala pôsobenie spoločnosti takto: „Veríme, že Matsuko zbližuje ľudí, zlepšuje vzťahy a tým aj spoluprácu a zároveň znižuje vplyv na životné prostredie.“ Práca Márie a jej tímu je revolučná a aplikovateľná v rôznych odvetviach života a priemyslu. Popri práci si našla Mária čas aj na pôsobenie v neziskovej organizácii Aj ty v IT, ktorá podporuje dievčatá a ženy v tech kariére.

Mária, gratulujeme, prajeme veľa ďalších úspechov a ďakujeme, že nielen reprezentuješ náš kraj, ale inšpiruješ ženy v ňom a mimo neho!

Lenka Volková, stážistka na zastúpení KSK pri EÚ. 

Publikované dňa 19. január 2023