Vyhlásenie predsedu Európskeho výboru regiónov Vasca Alvesa Cordeira

"Prejav predsedníčky von der Leyenovej o stave Európskej únie je dobrým zhrnutím výziev, ktorým Európa čelí, a jasným prejavom politickej vôle a ambície prekonať ich. V mene regiónov a miest z celej Únie, ktoré zastupuje Európsky výbor regiónov, by som chcel jasne povedať, že odpovedáme na jej výzvu zvíťaziť nad týmito výzvami a sme pripravení plniť svoju úlohu v spoločnom európskom úsilí. "Výzvy, na ktoré upozornila pani predsedníčka von der Leyen, sú zároveň výzvami, ktorým denne čelia miestne a regionálne orgány v celej Európskej únii. Starostovia, župani a poslanci zastupiteľstiev neúnavne pracujú na hľadaní riešení a zlepšovaní života ľudí.

"Keďže účty za energiu sa stávajú pre občanov, verejné orgány a podniky neúnosné, vítam dnešné oznámenia o obmedzení príjmov energetických spoločností a o znížení celkovej spotreby energie: dodatočné príjmy sa musia okamžite použiť na urýchlenie energetickej transformácie a podporu najzraniteľnejších. Úspory energie budú zohrávať kľúčovú úlohu pri zvládaní energetickej krízy: nedosiahneme ich bez silnej spolupráce s miestnymi a regionálnymi orgánmi a musíme pomôcť našim miestnym a regionálnym podnikom, aby mohli pokračovať vo svojej činnosti a zabezpečiť pracovné miesta. Výbor regiónov už od mája podporuje iniciatívu Cities Energy Sprint na podporu úspor energie na miestnej úrovni. Ďalšie reformy trhu s elektrickou energiou sú skutočne potrebné, aby sa zmiernila záťaž, ktorú vytvára v peňaženkách ľudí, a aby sa dosiahol prechod na energetiku. Predsedníčka von der Leyenová jasne uviedla, že zelená a digitálna transformácia je jedinou cestou vpred: musíme pokračovať v spolupráci s mestami a regiónmi, aby sme udržali vysoké ambície EÚ na všetkých úrovniach, od podpory ekologických projektov v malých mestách až po presadzovanie ambicióznych cieľov v rámci globálnych rokovaní.

"S blížiacou sa zimou musí byť rekonštrukcia Ukrajiny prioritou. Vítam oznámenie prezidentky von der Leyenovej o poskytnutí 100 miliónov eur na obnovu poškodených škôl. Miestne a regionálne orgány EÚ už v tejto súvislosti spolupracujú s mestami a regiónmi na Ukrajine, ako napríklad mesto Cascais v Portugalsku, ktoré pomôže obnoviť materskú školu v Irpíne. Európsky výbor regiónov preto za účasti Združenia ukrajinských miest a ďalších partnerov vytvoril Európsku alianciu regiónov a miest pre obnovu Ukrajiny. Vyzývame Európsku komisiu, členské štáty a všetkých darcov, aby poskytli miestnym orgánom EÚ finančné prostriedky na podporu ich ukrajinských partnerov pri obnove ich zariadení. Rovnaký prístup je cestou vpred s cieľom posilniť budovanie kapacít a uľahčiť výmenu know-how na rovnakom základe.

"Keďže predsedníčka von der Leyenová predložila plány na reformu nášho hospodárskeho riadenia, podporu našich malých a stredných podnikov, oživenie nášho priemyslu a odbornú prípravu našich ľudí, naliehavo žiadam všetky zainteresované úrovne, aby mali na pamäti význam a účinnosť miestnych a regionálnych orgánov, ktoré tieto ciele prinášajú tam, kde sú potrebné a kde majú väčší vplyv: do našich komunít, od najmenších po najväčšie, v celej Európe. Ak sa miestne a regionálne úrovne riadne spoja, využije sa plný potenciál týchto opatrení a plánov a stane sa realitou. Ak sa majú peniaze dostať do praxe, musí sa to uskutočniť v spolupráci s regiónmi a mestami podľa desaťročia úspešného prístupu politiky súdržnosti.

"Ako odzneli slová zosnulého prezidenta Davida Sassoliho, cieľom demokracie je zlepšiť život ľudí. Miestne a regionálne orgány sú najbližšou a najdôveryhodnejšou úrovňou demokratickej angažovanosti. Výbor regiónov už roky vyzýva na trvalý dialóg s občanmi, preto vítam ďalšie využívanie občianskych panelov a výzvu na vytvorenie európskeho dohovoru. Zároveň je nevyhnutné, aby sme pracovali na realizácii záverov konferencie o budúcnosti Európy, ktoré si nevyžadujú zmeny Zmluvy. Nezabúdajme, že sme sa zaviazali ich všetky implementovať. Aj v tomto zmysle je prejav predsedníčky von der Leyenovej aktuálny a dôležitý. Podobne ako počas konferencie o budúcnosti Európy budeme aj naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu a neustále približovať Európu jej obyvateľom v čase, keď to potrebujú."

Dňa 11. októbra prednesie predseda Vasco Alves Cordeiro svoj výročný prejav o stave regiónov a miest v Európskej únii.

Výbor tiež uverejní výročnú správu EÚ o stave regiónov a miest, ktorú bude sprevádzať prieskum medzi miestnymi a regionálnymi predstaviteľmi, Regionálny a miestny barometer, ktorý prinesie viac poznatkov a vízií o úlohe miestnych a regionálnych orgánov pri formovaní budúcnosti Európy.

V Bruseli dňa 14.09.2022.

Publikované dňa 03. október 2022

Prečítajte si tiež

24.5.2021 Zahraničná stáž v Bruseli

Zastúpenie Košického samosprávneho kraja (KSK...